Ma 2020. 9. 23, szerda, Tekla napja van.
Holnap Gellért napja lesz.

Betegségek

Félelem, szorongás, depresszió, szezonális depresszió

Ezek a betegségek nem csak nálunk emésztenek fel iszonyú pénzeket az egészségügyi kiadások rovatban.

Ezt ismerték fel, és kutatták hosszú ideig. Az eredmény, többféle depressziós elleni program. Használatával gyorsabb a gyógyulás, és kevesebb gyógyszer szükséges.

Valójában a két agyfélteke hibás együttműködéséről van szó, a depressziónál.
A jobb agyféltekében felerősödnek a negatív emóciók, míg a baloldal teljesítménye erősen visszaesik. Mi a teendő? Fordítsuk meg a dolgot, nyugtassuk meg a jobb oldalt, és serkentsük működésre a balt.

Bizonyos esetekben, a gyerekkorban keletkezett, elfojtott agresszió is hozzájárul a depresszió kialakulásához. Ezek kioltásával, sokat lehet segíteni a betegeknek.

A félelem, a szorongás alfa hiányra vezethető vissza. Ennek oka valószínű, hogy gyerekkorban nem fejlődött rendesen ez a tartomány. Félelmekkel, szorongásokkal küzdött a gyerek. Ez aztán felnőtt korban, halmozottan üt vissza. Sokat lehet javítani rajta, és sok esetben végérvényesen elmúlik.

Feküdjünk ki a napra, csukjuk be a szemünket, és rövidesen egy lebegő érzés jár át bennünket, szinte nincs is testünk. Becsukott szemmel a fény hatására agyunk nagyon erős alfa tevékenységbe kezd, ami tökéletes relaxált állapotnak felel meg. Ilyenkor nagyon sok szerotonin termelődik, boldogságérzet járja át testünket.
Télen, amikor kevés a fény, könnyen kialakul a szezonális depresszió, mivel kevesebb szerotonin termelődik.

Agytréninggel serkenthetjük agyunk tevékenységét, a megfelelő programokkal, elkerülhetjük a fény hiány okozta szezonális depressziót.

Vissza